Boli transmise de capuse
În zilele călduroase de vară când credeți că nimeni și nimic nu v-ar putea răpi bucuria de a respira aer curat atunci când ieșiți să admirați natura și să vă încărcați cu energie pozitivă, un element la care nici nu v-ați fi gândit vreodată vă poate schimba radical dispoziția.
Este vorba despre insecta denumită și „micul vampir”, căpușa, care poate intra imediat în contact cu pielea dumneavoastră, direct de pe iarbă sau de pe crengile copacilor.
În situația în care, după o plimbare relaxantă în aer liber, vă examinați corpul și depistați existența unei căpușe, nu trebuie să vă panicați. Trebuie știut faptul că ele își infiltrează capul în pielea gazdei, corpul rămânând în exterior, vizibil. Luați în considerare faptul că nu doar corpul trebuie îndepărtat, ci și capul, iar trucurile ce au în centru utilizarea bățului de chibrit sau a vaselinei sunt doar mituri și pot înrăutăți situația.
Este recomandat să folosiți o pensetă cu ajutorul căreia să prindeți corpul căpușei și să îl extrageți dintr-o singură mișcare, sigură și fermă. După ce ați extras căpușa, curățați foarte bine zona afectată și puneți parazitul în alcool medicinal, păstrându-l într-un recipient sau într-o pungă din plastic pentru a fi identificat în momentul vizitei la medicul specialist. Este foarte important să nu apăsați pe corpul insectei în momentul extracției deoarece riscați să determinați căpușa să elimine mai multe bacterii în sângele dumneavoastră.
Cea mai comună boală transmisă de căpușe și totodată cea mai gravă, este boala Lyme, denumită și „boala cu 1.000 de fețe” care poate apărea în cazul în care o căpușă purtătoare a rămas în contact cu pielea dumneavoastră hrănindu-se cu sânge timp de 36-48 de ore. Este posibil ca infecția inițială cu această bacterie să nu fie însoțită de niciun simptom sau poate manifesta simptome similare gripei.
Simptomele mai grave care pot apărea în cazul infectării sunt paralizia facială, encefalita, meningita sau aritmiile. De asemenea, artrita și inflamațiile nervilor sunt semne ale infectării cu bacteria Borrelia Burgdoferi, responsabilă de transmiterea bolii Lyme.
Boala este depistată la aproximativ 3 săptămâni de la infectare, motiv pentru care vă recomandăm să consultați imediat un medic după momentul depistării unei căpușe pe pielea dumneavoastră sau a celor dragi.
Pentru a crește nivelul de siguranță, apelați cu încredere la profesioniști în dezinsecție căpușe, care vor face ca mediile în care vă petreceți timpul să fie unele curate, ferite de acțiunea dăunătorilor. Totodată, pentru a vă proteja și pe parcursul excursiilor, purtați mereu cu dumneavoastră soluțiile repelente pentru piele, pentru prevenție continuă.
|