O buna igienizare si dezinfectie
Reziduurile de alimente rămase pe suprafeţele de lucru constituie un mediu de dezvoltare favorabil microorganismelor existente, al căror număr creşte continuu dacă nu se iau măsuri corespunzătoare de curăţire.
Murdărirea suprafeţelor de lucru este un proces spontan, care are loc în cursul lucrului. Particulele de murdărie aderă la suprafeţele cu care vin în contact, iar prin spălare se urmăreşte desprinderea acestora de pe substratul la care aderă, pentru a putea fi îndepărtate cu uşurinţă, prin clătire.
De aceea, principalul obiectiv al operaţiilor de curăţire este îndepărtarea de pe suprafeţe a depozitelor constituite din reziduuri alimentare şi microorganisme, care se acumulează în cursul procesului de fabricaţie.
Etapa de curăţire constă în următoarele:
1. Pregătirea zonei pentru curăţire. Se dezasamblează părţile lucrative ale echipamentului tehnologic şi se plasează piesele componente pe o masă sau rastel. Se acoperă instalaţia electrică cu o folie de material plastic.
2. Curăţire fizică. Se colectează resturile solide de pe echipamente şi pardoseli şi se depozitează într-un recipient.
3. Prespălare. Se spală suprafeţele murdare ale utilajelor, pereţilor şi, în final, pavimentul, cu apă caldă la 35 – 37 grade C. Prespălarea începe de la partea superioară a echipamentelor de procesare sau pereţilor, cu evacuarea reziduurilor în jos, spre pardoseală. În timpul prespălării se va evita umectarea motoarelor electrice, a contactelor şi cablurilor electrice.
4. Curăţire chimică (spălare chimică). Este operaţia de îndepărtare a murdăriei cu ajutorul unor substanţe chimice aflate în soluţie, operaţia fiind favorizată de executarea concomitentă a unor operaţii fizice (frecare cu perii). Substanţa de curăţire se poate aplica şi sub formă de spumă sau gel.
5. Clătire. Se executa cu apă, prin stropirea suprafeţei curăţate, în prealabil, chimic. Clătirea trebuie să fie executată până la îndepărtarea totală a soluţiei chimice de spălare utilizate.
6. Control curăţire. Acest control se face prin inspecţia vizuală a tuturor suprafeţelor şi retuşarea manuală acolo unde este necesar.
7. Curăţire „bacteriologică” sau dezinfecţie. Se realizează prin aplicarea unui dezinfectant pe toate suprafeţele, în prealabil, curăţate chimic şi clătite, în vederea distrugerii bacteriilor. Înainte de începerea lucrului, a doua zi, se execută o spălare intensă cu apă caldă (35 – 37 grade C) şi apă rece pentru îndepărtarea dezinfectantului.
O curăţire eficientă trebuie să realizeze:
- din punct de vedere fizic, îndepărtarea tuturor particulelor vizibile aderente şi a mucusului (mâzgă) de pe suprafeţe, care, la pipăit, vor fi lunecoase, dacă nu sunt bine curăţate; - din punct de vedere chimic, eliminarea tuturor urmelor de substanţe chimice provenind din soluţiile de spălare sau dezinfecţie;
- din punct de vedere microbiologic, reducerea la minimum a microflorei existente. Deci, întreţinerea igienică a suprafeţelor de lucru este o parte a procesului tehnologic, căreia trebuie să i se acorde aceeaşi atenţie ca şi prelucrării materiei prime sau funcţionării corecte a utilajelor.
Firma noastra este autorizata sa presteze servicii de dezinfectie in orice locatie sau sector din Bucuresti. Va rugam sa ne contactati pentru mai multe informatii.
|