Plosnita - etape de dezvoltare, hranire si preventie
Ploșnișa de pat traversează trei etape de-a lungul dezvoltării ei efective – oul – nimfa - adultul.
Pentru că își petrec majoritatea timpului în camerele în care se pot hrăni cu sângele gazdei, deci în special în zona patului, ploșnițele de pat depun ouă chiar pe marginile saltelei, numărul acestora putând să ajungă până la 200. De asemenea, ouăle sunt adăpostite și în zonele care oferă protecție, deci fisuri și alte spații întunecoase.
Ouăle sunt depuse de femele, după ce se hrănesc cu sânge. Ouăle ajung la stadiul de nimfă în una-două săptămâni. Ciclul de nimfă al unei ploșnițe variază între 14 și 30 de zile, iar în toată această perioadă nimfele se hrănesc, dacă au posibilitatea.
Înainte de a se dezvolta și a deveni adulți, acești dăunători își schimbă pielea de aproximativ 5 ori. Înmulțirea lor se produce după ce aceștia ating pragul maturității, iar durata lor de viață variază între 6 și 12 luni, perioadă în care hrănirea se produce destul de rar, la un interval de 10 zile. Aceasta nu este, însă, o problemă pentru ploșnițe deoarece ele pot trăi luni întregi fără hrană.
În funcție de genul din care fac parte, ploșnițele se pot hrăni cu sângele oamenilor sau al animalelor – fie ele păsări, rozătoare sau mamifere.
Este foarte important să preveniți apariția ploșnițelor în locuința sau curtea dumneavoastră prin dezinsectie, deoarece sunteți expuși la mușcături. Acești dăunători pot fi ascunși oriunde în preajma dumneavoastră – de la obiectele de mobilier, la articole de îmbrăcăminte sau plantele din curtea dumneavoastră.
Deși nu sunt purtătoare de boli și mușcăturile lor nu sunt dureroase, acestea pot provoca mici leziuni la nivelul pielii, cauzate de saliva pe care dăunătorul o impregnează.
Pentru a evita orice posibilitate a unei infestări, verificați îndeaproape obiectele de mobilier și accesoriile din locuința dumneavoastră, nu achiziționați niciodată mobilă aruncată de către alte persoane și fiți extrem de precaut dacă decideți să cumpărați mobilă deja folosită.
De asemenea, spălați întotdeauna lenjeriile de pat la temperaturi foarte ridicate pentru a vă asigura că orice dăunător a fost eliminat definitiv și pentru a preveni apariția sau reapariția unor asemenea ploșnițe.
Daca va confruntate cu piscaturi sau muscaturi de plosnite cel mai bine ar fi sa luati legatura cu o echipa autorizate in servicii de dezinsectie plosnite.
|